Πολύς λόγος έγινε τελευταίως για το θέμα της 'ελληνοποίησης' των οικονομικών και πολιτικών μεταναστών που κατακλύζουν τη χώρα με την κατάθεση και ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου το οποίο παρέχει την ιθαγένεια στους δύσμοιρους αυτούς ξένους.
Το θέμα ειδώθηκε από ποικίλες πλευρές με τις απόψεις να διευρύνονται από σκληρές για τους μετανάστες και προστατευτικές της ελληνικότητας του τόπου, ήπιες και ανεκτικές, έως υπερφιλελεύθερες.
Η κάθε μία τους επικαλείται διαφορετικές αρχές και λογικές. Από την άρνηση του φασισμού, την οικονομική αναγκαιότητα της χώρας, ως τη φοβία για αφελληνισμό της. Όλες ωστόσο κινούνται σε πλαίσια λογικά και ιδεολογικά, αλλ'όχι εκκλησιολογικά. Εδώ θα προσπαθήσω να αντικρούσω τη φοβική και αμυντική στάση που εξεφράσθη από εκκλησιαστικά πρόσωπα υπέρ της Ορθοδοξίας.
Είναι γεγονός ότι η Ορθοδοξία έχει σε μεγάλο βαθμό ταυτιστεί με την ελληνικότητα. Ο ελληνικός 'λόγος' και ως γλώσσα αλλά και ως διανόημα έγινε όχημα του καινούργιου συμβολαίου (Καινή Διαθήκη) που εσύναψε ο Ναζωραίος με τον πεπτωκότα κόσμο. Η κληρονομιά των ελληνομαθών Πατέρων του 3ου και 4ου αιώνα έκαμε αυτή τη συμβάδιση κράμα διηνεκές. Ωστόσο, η Ορθοδοξία δεν είναι και δεν μπορεί να ταυτιστεί με τους Έλληνες. Έχουμε τη θεία δωρεά να ακούμε τα πρωτότυπα καινοδιαθηκικά κείμενα στη μητρική μας γλώσσα, όμως το Ευαγγέλιο δεν εγράφη αποκλειστικά για εμάς ώστε προστατεύοντας την ευαγγελικώς θρησκεύουσα ελληνική κοινωνία από μη Έλληνες, από μη χριστιανούς, να περιορίζουμε την οικουμενική διάσταση του ευαγγελικού κηρύγματος στους εαυτούς μας. Μή γένοιτο.
Πολύ περισσότερο όταν το ίδιο το Ευαγγέλιο έχει μέσα του τη δυναμική της εξάπλωσης και την επαγγελία των εσχάτων. Ας το δούμε διαφορετικά. Εφόσον είμαστε, εμείς, η κιβωτός της αναλλοτριώτου αληθείας, ράθυμοι στον ευαγγελισμό των λαών (γιατί αλήθεια με πόσο ζήλο εξαπολυόμαστε στα πέρατα της Οικουμένης να ευαγγελίσουμε το φως στις χώρες του πνευματικού σκότους και της άγνοιας) έφερε ο Χριστός κατά κύματα τα έθνη μέσα στα πόδια μας ώστε να κάνουμε αντί εξωτερική, εσωτερική ιεραποστολή.
Τι δέον γενέσθαι; Παρατηρώντας στους κεντρικούς δρόμους, στους σταθμούς του μετρό, στις πλατείες, τους άλλους χιλιοδύσμοιρους πλανεμένους 'ιεραποστόλους' των σεκτών, των αιρέσεων και των εταιρειών να μοιράζουν τα παγιδευτικά για την ψυχή φυλλάδιά τους σε ψυχές που διψούν για το φως, αντιλαμβάνομαι ότι εκεί βρίσκεται η αποστολή μας και το έργο μας.
Μας κληροδότησε το εκπαιδευτικό σύστημα μία γενιά ανέργων θεολόγων. Ανθρώπων με όραμα και ελπίδα να κηρύξουν Χριστό επί των δωμάτων (στα σχολεία μας). Ας μην τους αφήσουμε άπραγους. Ας τους εκπαιδεύσουμε στις γλώσσες της Πεντηκοστής. Στα farsi, στα πακιστανικά, στα μπαγκλαντεσιανά, στις γλώσσες των μεγάλων μεταναστευτικών ομάδων που παροικούν στη 'νέα Ιερουσαλήμ'. Ακόμη-ακόμη στα τουρκικά, προβλέποντας μία εκτεταμένη είσοδο τουρκικού στοιχείου στη χώρα, με την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., μετά από μία δεκαετία-δεκαπενταετία. Και ας τους εξαπολύσουμε να κηρύξουν το κήρυγμα των Αποστόλων. Να γίνουν κατηχητές με την αρχαία πρωτοχριστιανική έννοια κι εμείς από φοβικοί και προστατευτικοί να γίνουμε εξωστρεφείς, μαχητικοί και φωτιστικοί.
Δεν έχει να χάσει η Ορθοδοξία όταν βγαίνει προς τα έξω. Επειδή είναι το φως. Και το φως λάμπει μέσα στο σκοτάδι και το σκοτάδι δεν το καταλαμβάνει. Αλλ'όμως, πάλι, εάν το φως κρυφθεί, μαζί κρύβεται και η ελπίδα για ένα καινούργιο κόσμο, τον κόσμο του Θεού. Τότε, οι φύλακες του φωτός κρίνονται και κατακρίνονται, επειδή κράτησαν για τον εαυτό τους το φως, ενώ τους δόθηκε για να το συντηρούν με έλαιο αλλ' όχι να το ιδιοποιούνται.
Για τούτο, ας παραμείνουμε φωτοδότες κι ας δούμε τους ευλογημένους μετανάστες ως κατηχουμένους και ως ερχομένους προς το φώτισμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Παπαγίωργο, διάβασα με μεγάλη χαρά το κείμενο σας. Εύχομαι οι φωνές σαν την δική σας να αυξηθούν σ'αυτήν φοβισμένη από έλλειψη Θεού χώρα. Αν θυμάμαι καλά και οι Εβραίοι έλεγαν στον Χριστό όταν τους ήλεγχε ότι εμείς είμαστε απόγονοι του Αβραάμ τι μας λες τώρα εσύ. Την ίδια φυλετική έπαρση προβάλουμε και εμείς. Είμαστε Ελληνες, λέμε με, και κρύβουμε την χαύνωση σας. Πετάμε εωσφορικά πυροτεχνήματα θέλωντας να φωτίσουμε τα σκοτάδια μας. Εχουμε συσωρεύσει τόση αθλιότητα πάνω στα κεφάλια μας που ίσως αυτή να είναι η τελευταία ευκαιρία που μας δίνει ο Θεός φέρνοντας αυτούς του δύστυχους στη πόρτα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αγάπη Ιορδάνης
Πατέρα Γεώργιε, είναι εκπληκτικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Θεός να σας δώσει χαρά και Χάρη περισσή να συνεχίσετε να ευαγγελίζεστε Χριστό παντί τω αιτούντι!
Nikrom
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μετανάστευση στη χώρα μας είναι ευκαιρία ευαγγελισμού και ιεραποστολής, και αν δεν την εκμεταλλευτούμε για τη σωτηρία τών ανθρώπων αυτών, θα δώσουμε λόγο στον Κύριο!
Ας γίνουν λοιπόν οι Ιερείς μας μπροστάρηδες αυτής τής νέας Ιεραποστολής που ανοίγεται μπροστά μας, και ας μεταφράσουν κείμενα σε όλες αυτές τις γλώσσες, και ας τα διανείμουν στις ενορίες.
Ευλογείτε, πάτερ. Αν και θα το γνωρίζετε εσείς, ενημερώνω κάθε ενδιαφερόμενο ότι στη διεύθυηση http://www.pigizois.net/ υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα σε πολλές γλώσσες. Ίσως κάποιος αδελφός θα μπορούσε και α ήθελε να αξιοποιήσει κάτι από αυτά στον τόπο όπου αγωνίζεται, συν Θεώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμοίως και στην www.oodegr.com, όπου υπάρχουν σελίδες πλούσιες σε ορθόδοξο υλικό στα αγγλικά, γαλλικά, τουρκικά, ιταλικά, ρουμανικά...
Καλή Μ. Εβδομάδα και καλό άγιο Πάσχα.
Α, να μην ξεχάσω και την εξαίρετη ιστοσελίδα http://theological.asia/, με άφθονο ορθόδοξο υλικά στα κινέζικα!! Χρήσιμο, γιατί υπάρχουν αρκετοί Κινέζοι αδελφοί μας εδώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι δημιούργημα του καλού ιεραποστόλου της Ταϊβάν π. Ιωνά Γρηγοριάτη. Στα ελληνικά μπορεί κάποιος να βρει για αυτή την προσπάθεια, αλλά και να επικοινωνήσει, στο ιστολόγιο asian-aroma.com.
Kαι εδώ: http://www.oodegr.com/oode/ord.htm#mitr, μια σελίδα με παραποπές στις ιστοσελίδες των ξενόγλωσσων ορθόδοξων Εκκλησιών, απ' όπου ένας ιεραπόστολος μπορεί να αντλήσει άφθονα κείμενα σε πολλές γλώσσες για τον ευλογημένο αγώνα του στον τόπο του.
Ο Θεός μαζί σας και με όλο τον κόσμο. Καλό άγιο Πάσχα και πάλι.
Α! Μέρος
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΘΩΣ ο Ελληνισμός, π. Γεώργιε, φίλες & φίλοι, μοιάζει να απέτυχε στο εγχείρημα της συγκρότησης ενός έθνους-κράτους που θα συμπεριλάμβανε τον αρχέγονο ιστορικό του χώρο με επίκεντρο το Αιγαίο και το οποίο θα διέθετε την απαραίτητη ισχύ για να συγκροτήσει τον βαλκανικό και μικρασιατικό χώρο σε μια νέα συμμαχία γύρω από αυτή την "Ελλάδα των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών". Και αντίθετα όλο και περισσότερο μοιάζει να προαλείφεται γι' αυτό το ρόλο η Τουρκία, που κατέχει και τον νευραλγικό κόμβο αυτού του χώρου, την Κωνσταντινούπολη, η Ορθόδοξη ρωμιοσύνη αργοπεθαίνει στα τελευταία της χαρακώματα της Γεωργίας , της Ουκρανίας, της Κων/πολης, θυμίζοντας μας ταυτόχρονα την ύπαρξή της που είχαμε "ξεχάσει" για δεκάδες χρόνια. Αλλά κι η διεισδυτικότητα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην ιστορική Άπω Ανατολή (ΚΙΝΑ-ΙΑΠΩΝΙΑ) ακούγεται σε συνέδρια ή επιστημονικά περιοδικά ότι είναι ελάχιστη.
Το βαλκανικό όνειρο του Ρήγα το θυμόμαστε και πάλι σ΄ έναν βαλκανικό χώρο που συνεχίζει να αιμορραγεί και μοιάζει απόμακρη οπτασία. Η ορθόδοξη ρωμιοσύνη δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει μια ευρύτερη κοινότητα, είτε στο επαναστατικό πρότυπο του Ρήγα Φεραίου ενάντια στους Οθωμανούς, είτε εκείνο του Νικόλαου Σουλιώτη και του Ίωνα Δραγούμη, σε συνεργασία με τους Οθωμανούς, μια κοινότητα που θα διέθετε τα μεγέθη και την δυνατότητα της αυτονομίας.
Και ενώ έγιναν -ή δεν έγιναν- όλα αυτά, τώρα…ζητάμε από τους μετανάστες Μουσουλμάνους να είναι λιγότερο μουσουλμάνοι –αν θέλουνε να είναι Ευρωπαίοι– κι από τους Ελλαδίτες ορθοδόξους να πάψουν να πιστεύουν την τοπική τους Ορθοδοξία, ή από τους πολίτες , Ελλαδίτες και Κυπρίους, να πάψουνε να είναι Ελλαδίτες ή Κύπριοι, να αναθεωρήσουνε την ιστορία τους, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο βλέπουνε τον εαυτό τους. Να γίνουν ό,τι οι Αγγλοσάξονες δικαίως λένε Human Resources (HR)!!
Εδώ αξίζει, ίσως, να αναφερθεί η σημειολογία της τελετουργίας που ακολουθεί ο χριστιανικός ορθόδοξος τρόπος βαπτίσματος. Βυθιζόμαστε, για μία τελευταία 3η φορά στο νερό, και αναδυόμαστε στον κόσμο του Λόγου, όπου έχουμε πλέον μία ιδιαίτερη θέση μ΄ ένα χριστιανικό όνομα. Αυτό το όνομα, όμως, μας το έδωσαν οι άλλοι. Η διαδικασία της προσωποποίησης ξεκινά αυτή τη μεθόρια στιγμή, όμως ολοκληρώνεται , όταν ο καθένας από εμάς θα "πει" αυτό το όνομα, θα συνομιλήσει στο 1ο πρόσωπο. Τότε είναι που αναδύεται από το αδιαφοροποίητο και στο πραγματικό επίπεδο, και μπαίνει στον κόσμο των ορίων. Γιατί την ίδια στιγμή που γεννιέται το ΕΓΩ(τοπικό), γεννιέται και το ΕΣΥ(τοπικό, ολιστικό).
Η ισοπέδωση των Human Resources έχει σαν κύριο όπλο της την καλλιέργεια / διαχείριση της ενοχής. Οι λαοί είναι ένοχοι –οι Έλληνες είναι ένοχοι– για την γλώσσα , για το μακεδονικό, την επανάσταση του ’21, την μικρασιατική καταστροφή, την εξαφάνιση του Άλεξ, ένοχοι για το ολοκαύτωμα, το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, την χούντα, ένοχοι για τον αντιαμερικανισμό , για την Κύπρο, για την τουρκική εισβολή, για το ενιαίο αμυντικό δόγμα, για ξενοφοβία και ρατσισμό .
Η καλλιέργεια της ενοχής στις τοπικές κοινωνίες –αυτές που δέχονται τους μετανάστες– εξυπηρετεί έναν κυρίως σκοπό. Να μην αναρωτηθούμε ποτέ για τις αιτίες της μετανάστευσης – το ξερίζωμα των ανθρώπων από τη γη & τον τόπο τους, & να αποϊεροποιηθεί το δικαίωμα στην έλλογη άμυνα, εσχάτως χρησιμοποιώντας το κύρος του κράτους, ώστε να εμπλέξει και να καταστήσει συνένοχες τις κοινωνικές οργανώσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμπεριλαμβανομένης της Ελλαδικής Ορθ. Εκκλησίας, προβάλλοντας ως μονόδρομο δήθεν την πολιτική για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΙΞΗ ΛΑΩΝ της Κοινωνίας της Αγοράς.
Β! Μέρος (συνέχεια)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Μουσουλμάνοι μετανάστες παρουσιάζονται περίπου σαν να γεννήθηκαν στη θάλασσα εκεί στο σαπιοκάραβο που τους κουβαλάει– χωρίς προσωπικό παρελθόν και ιστορία. Όλες οι οργανώσεις και τα διάφορα παρατηρητήρια, όλες οι έρευνες και οι αναλύσεις ξεκινάνε από εκεί: από την θάλασσα. Κι εδώ καλούνται και καλούμεθα να τους «βαπτίσωμε»(οι πιστοί), να τους «εντάξωμε»(οι Δημότες), να τους «αγκαλιάσωμε» (οι ΄Ανθρωποι) κτλ.
Πώς όμως κάλεσε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ; Δεν ήλθε ούτε εκβιαστικά ούτε αραδιάζοντάς του διάφορα λογικά επιχειρήματα. Στην αμφισβήτηση του Ναθαναήλ περί της προελεύσεως του Μεσσία - ῾῾εκ Ναζαρέτ δύναταί τι αγαθόν είναι; ᾽᾽ - απάντησε μόνο: ῾῾´Ερχου και ίδε᾽᾽( Ιωάν. 1, 47).Τον κάλεσε , αφού ο ίδιος ο Ναθαναήλ εξέφρασε την απορία πρώτος, να έλθει & μόνος να διαπιστώσει την αλήθεια της εμπειρίας του Φίλιππου. Αυτό σημαίνει ότι ἡ Ιεραποστολή νοείται αφενός ως κατάθεση μιας προσωπικής εμπειρίας περί του Χριστού και αφετέρου ως κλήση για θέα του προσώπου Εκείνου. Ποτέ δηλ. η Ιεραποστολή δεν καταργεί την ελευθερία του προσώπου, ενώ ακριβώς στηρίζεται από την άλλη στη δύναμη της προσωπικής μαρτυρίας. Είναι όμως επίσης σημαντική η επισήμανση ότι η άσκηση αυτή Ιεραποστολής σχετίζεται με καλοπροαιρέτους ανθρώπους. Ο Ναθαναήλ, για παράδειγμα, στον οποίο απευθύνθηκε ο Φίλιππος, ήταν άνθρωπος που διψούσε γνήσια για την αλήθεια. ῾῾´Ιδε Ισραηλίτης, εν ω δόλος ουκέστι᾽᾽ (Ιωάν. 1, 48), είπε ο Κύριος. Κι αυτό σημαίνει: δεν είναι φρόνιμο να καλεί προς μετοχή στην πίστη του Χριστού ανθρώπους που, είτε είναι κακοπροαίρετοι είτε ακόμη είναι ανέτοιμοι ν᾽ ακούσουν το λόγο του Θεού.
Κάτι τέτοιο μάλιστα συνέβη και στην αρχαία Εκκλησία. Υπήρξαν δηλ.Χριστιανοί, που μέσα στον ενθουσιασμό τους για τον Χριστό & την Εκκλησία, πολλές φορές άκριτα οδηγούνταν σε Ιεραποστολική δράση. Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Γι᾽ αυτό και η ίδια η Εκκλησία έφτασε στο σημείο, στις περιπτώσεις αυτές, να απαγορεύσει την άσκηση της Ιεραποστολής. Είπε συγκεκριμένα ότι δεν επιτρέπεται η Ιεραποστολή όταν το ακροατήριο 1)είναι εχθρικά διακείμενο, 2) είναι χλευαστικά διακείμενο ή 3) είναι ανέτοιμο για αποδοχή της πίστεως.
Μια τέτοια απόφαση ήταν σύμφωνη και με τα λόγια του ίδιου του Κυρίου που είχε πει: ῾῾Μη δώτε τα άγια τοις κυσί, μηδέ βάλητε τους μαργαρίτας υμών έμπροσθεν των χοίρων῾῾ (Ματθ. 7 ,6). ´Ετσι η Ιεραποστολή, ναι μεν κατανοείται πάντοτε ως το αποτέλεσμα της γνησίας και ορθής πίστεως στον Χριστό, αλλ᾽ έχει και ως γνώρισμά της την διάκριση: το πού και πώς θα κατατεθεί η μαρτυρία αυτή της Πίστεως.
Ας παραθέσω και μια προσωπική εμπειρία: την δραματουργία των συμβάντων του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, όταν ξαφνικά ακούστηκε η πολεμική ιαχή «Αλά ού Ακμπάρ!» από δεκάδες στόματα Μουσουλμάνων που γύρω από τον Ιμάμη τους έψαλλαν στα αραβικά προσευχή . Ερρίγησαν τα χονδρά ντουβάρια του Άγιου Παντελεήμονος & Βουβάθηκαν οι φιλακόλουθοι Χριστιανοί. Για μια στιγμή οι συλλογικές μνήμες (αθέων ή ενθέων) φτερούγισαν προς τα πίσω και προς τα εμπρός, η ίδια θηριώδης βία που κατέστρεψε το παρελθόν φάνηκε να στοιχειώνει το παρόν και ίσως και το μέλλον όλων ημών των εκλεπτυσμένων χριστιανών( ie.Ανατολικών & Δυτικών)!!!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
α) Το να δώσεις σε κάποιος οποιουδήποτε Εθνους την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να μάθει το τι πρεσβεύει η Ορθοδοξία, βεβαίως και δεν παραβαίνει την ελευθερία του. Αν είναι εχθρικός η φιλικός δεν το ξέρει και ο ίδιος αν δεν έχει την δυνατότητα να γνωρίσει ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ την Αλήθεια του Χριστού. Με δύο λόγια: το να μην ενδιαφερόμαστε για όλους όσους είναι ΗΔΗ ΕΔΩ (οπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος δεν τους φέραμε εμείς εδώ ούτε είμαστε εμείς υπεύθυνοι να τους διώξουμε..) είναι ΑΜΑΡΤΙΑ. Το να μην τους δινουμε ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (την οποία ελεύθερα , αν δεν τους αρέσει, μπορούν να απορρίψουν...) να γνωρίσουν τον Πλούτο της Ορθοδοξίας με το να λέμε (αναιτιως, αφού δεν υπάρχει ενεργώς προσπάθεια προσέγγισης προς αυτούς) πως είναι "αρνητικά διακείμενοι" είναι μάλλον ακραίο και μη Χριστιανικό. Γιατί δεν είναι θετικά προσκείμενοι; Γιατί είναι θετικά προσκείμενοι προς τον προτεσταντισμό η τους Ρωμαιοκαθολικούς; Αφού έρχονται -κυρίως- απο χώρες που δεν γνωρίζουν ούτε αυτά τα θρησκευματα. Η απάντηση είναι απλή: Απλά δεν μας ενδιαφέρουν αυτοί οι άνθρωποι. Τους θεωρούμε "Β' Διαλογής". Δεν μας ενδιαφέρει η ελευθερία τους. Αν μας ενδιέφερε θα γνωρίζαμε πως η Γνώση οδηγεί στην ελευθερία, αλλα δεν θέλουμε να κοπιάσουμε για να ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να κατακτήσουν αυτή την γνώση. Αυτό -οσες ψευδοδικαιολογίες και να ορθώσουμε- θα μας καταδικάσει κάποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας αρέσει δεν μας αρέσει ομως περίπου 500.000 απο αυτούς ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. Ουτε καν Υπηκοοτητα. Δεν είναι το θέμα αν συμφωνούμε η οχι. Σχεδόν έγινε αυτό, τελείωσε. Τωρα που θα είναι Ελληνες πολίτες και το ποτάμι πια ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ καλώς η κακώς . Η θα κάτσουμε και θα κλαίμε την μοίρα μας ως ανόητοι η θα ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ με τον τρόπο που προτείνει ο Πατέρας. Οποιαδήποτε "ολιγορία" θα οδηγήσει την πατρίδα μας στο σάπισμα που οι εθνομηδενιστές περιμένουν.
β)Μας αρέσει δεν μας αρέσει ΚΑΠΟΙΟΙ απο τους Ελληνες ΕΙΜΑΣΤΕ ρατσιστές και ξενόφοβοι. Οπως σε όλες τις κοινωνίες υπάρχει και εδώ. Το ότι ορισμένοι νεοεποχίτες το χρησιμοποιούν για να προβάλλουν τον εθνομηδενισμό τους δεν σημαίνει το οτι δεν υπάρχουν. Και οι δύο τάσεις όμως είναι ακραίες: Τόσο ο "Εθνομεσσιανισμός" οσο και ο "Εθνομηδενισμός"
Και να καταθέσω και την δική μου εμεπιρία:
Γνωρίζω περιπτώσεις ανθρώπων που είναι στην Ελλάδα με χαρτιά και νομιμότατοι, με δουλειά, βαπτισμένοι Ορθόδοξοι και όμως κατα καιρους ΑΝΑΙΤΙΩΣ συλαμβάνονται και ξυλοκοπούνται απο την αστυνομία απλα επειδή είναι...Αλβανοί. Κατόπιν τους αφήνουν ελεύθερους γιατί βεβαίως οι άνθρωποι είναι εντίμοι οικογενειάρχες χωρίς καμία ανάμειξη σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.
Θελω να πιστεύω πως ούτε τα περιστατικά που αναφέρω ούτε το περιστατικο που αναφέρετε εσείς είναι ο κανόνας, αλλα η ακραία εξαίρεση. Ευτυχώς στον Αγ. Παντελεήμωνα υπήρξε Ιερέας με τέτοια δύναμη ψυχής και αντεξε ενάντια και στις πιέσεις όσων εκμεταλεύονται τους μετανάστες για τον εθνομηδενισμό όσο και ενάντια χρυσαυγιτών και εθνικιστών...πραγματικά μια ΑΝΤΡΙΚΙΑ και ΟΡΘΟΔΟΞΗ στάση!!
Αλέξανδρος Δανιήλ
Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης
Αθηνα
Πολύ <>παρατηρώ .Ελπίζω να μην υπάρχει το κόμπλεξ μηπως και μας πουν εθνικιστές οι <>.Ξέρετε πως θα αντιδράσουν σε περίπτωση που δουν οι μουσουλμάνοι κάποιον ορθόδοξο εσωτερικό ιεραπόστολο να στέκετε ανάμεσά τους και να τους μιλάει για τον Χριστό;Από τωρα τον κλαίω. Μάθετε στη Ρωσία τι κάνανε πρόσφατα σε κείνον τον Ιερέα .Εδώ δεν τους μιλάμε για τον Χριστό όταν τους δίνουμε φαγητό στα συσίτια.Και επειδή βλέπω πολύ εδώ,πόσοι αλήθεια κάνουν αγάπη διακονώντας στα συσίτια των ενοριών; Πάντως,πράγματι να σταλεί στην Ι.Σύνοδο η πρόταση να αξιοποιηθούν οι τόσοι άνεργοι θεολόγοι στην διακονία των ενοριών
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν όντως είναι έτσι οπως τα λέτε (δλδ πως θα μαρτυρήσουν όσοι κυρήξουν Χριστό) τότε μεγαλύτερη τιμή για εμάς τους Χριστιανούς. Αν σκεφτόντουσαν μονο την βόλεψη τους οι πρώτοι Χριστιανοί η Ελλάδα ΔΕΝ θα ήταν Χριστιανική χώρα τώρα. Χριστιανός + καναπές = ψευδοχριστιανός , κατα την γνώμη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα συσίτια καλά κανουμε και δεν μιλάμε για Χριστό γιατί θα ήταν πολύ "φθηνό" δλδ θα ήταν σαν να τους λέμε "σας πληρώνουμε , γίνετε Χριστιανοί" σκέτος προσυλητισμός και καταναγκασμός. Δείχνει απο μέρους μας πραγματική διάθεση ελευθερία πως δεν συνδέουμε συσίτια και ιεραποστολή.
Πάντως ορισμένοι τολμησαν και μίλησαν και κανένας δεν τους ενόχλησε , οπότε μάλλον υπερβάλουμε κάπως. Δείτε: http://islamforgreeks.org/2010/01/21/salvation-debate/
Αλλωστε τόσες αιρέσεις - παραθρησκείες (Πεντηκοστιανοί - Ευαγγελιστες - Μορμονοι - Μαρτυρες του Ιεχωβά - Γκουρού κτλ) που κάνουν τοσο ΠΡΟΣΥΛΗΤΙΣΜΟ σε ολους αυτούς γιατί δεν φοβούνται; έχουν περισσότερα "κότσια" εκείνοι απο εμάς; Μπορεί και να έχουν...
Αλέξανδρος Δανιήλ
Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης
Αθηνα
Νά τούς μιλήσουμε εἶπα και ὄχι να τούς προσυλητίσουμε ἤ....>μακάρι νἄχαμε φρόνημα μάρτυρα και ὄχι κριτικοῦ τῶν ἄλλων .Μέσα ἀπό και στίς ἐνορίες να προσφέρουμε ἀγάπη ,καί κατήχηση σέ θέματα πίστης. Ὅσο γιά τούς αἱρετικούς τί νά πῶ;......Ἀς δοῦν οἱ Ἐπί ..σκοποι τήν πρότασή μου γιά τούς θεολόγους .Καί οἱ ἱερεῖς πρέπει ὅλοι νά περάσουν ἀπό μαθήματα ἀντιαιρετικοῦ ἀγῶνα .Καλή Μεγάλη Ἑβδομάδα καί καλή Ἀνάσταση
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρετε! Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την ανάπτυξη των διαφορετικών απόψεων που παρατίθενται και θα ήθελα κι εγώ να γράψω τη δική μου, μιας και το συγκεκριμένο θέμα μ' έχει προβληματίσει πολύ. Θεωρώ ότι είναι άλλο πράγμα να θέλουμε να βοηθήσουμε κάθε άνθρωπο να γνωρίσει το Χριστό κι άλλο να κλείνουμε τα μάτια στο πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης (διότι περί λαθραίων μεταναστών ομιλούμε, μην το ξεχνάμε αυτό). Ως χριστιανός έχω καθήκον να προσπαθήσω να φέρω το μήνυμα του Ευαγγελίου σ'όλους αυτούς τους ανθρώπους, όσο μπορώ βέβαια κι έχω τα κότσια και τη θέληση. Εδώ βέβαια υπεισέρχεται και ο ρόλος της επίσημης Εκκλησίας,η οποία θα έπρεπε να οργανώσει την εσωτερική ιεραποστολή,¨αρπάζοντας¨την ευκαιρία αυτή. Δε βλέπω όμως να έχει την πρόθεση για κάτι τέτοιο. Δυστυχώςόμως έχει περιοριστεί μόνο στα συσσίτια, που στο κάτω κάτω δεν πρέπει ν' αποτελούν κατά τη γνώμη μου και τον πρωταρχικό σκοπό της. Αυτά έπερεπε να τ' αναλάβει το επίσημο κράτος που είναι κυρίως υπεύθυνο για τον ερχομό όλων αυτών των ανθρώπων εδώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩστόσο ως πολίτης αυτής της χώρας με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή μου την ιδιότητα, έχω κάθελόγο ν' ανησυχώ για την εξέλιξη των πραγμάτων όσον αφορά το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Ας μην είμαστε υποκριτές και θέλουμε να φαινόμαστε τόσο ανεκτικοί. Αυτοί που αισθάνονται πραγματικά έτσι,ας βγουν να πουν ότι θέλουμε να καταργήσουμε τα σύνορά μας και το στρατό μας και να καλέσουμε όλους τους κατοίκους της Ασίας και της Αφρικής να έλθουν εδώ για να τους βοηθήσουμε. Αφού η Ελλάδα είναι το Ελντοράντο της Ευρώπης και μπορούμε να φιλοξενούμε μερικές δεκάδες (ή και εκατοντάδες;) εκατομμυρίων.
Λοιπόν, για να σοβαρευτούμε, μην είμαστε αφελείς. Γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας γιατί έφεραν όλους αυτούς τους δύσμοιρους ανθρώπους στην Ελλάδα. Αν θέλαμε πραγματικά να τους βοηθήσουμε, θα έπρεπε να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας, όλες οι χώρες του αναπτυγμένου κόσμου ώστε να στηρίξουν οικονομικά τις χώρες του τρίτου κόσμου, για να μη χρειάζεται οι κάτοικοί τους να γίνονται πρόσφυγες. Στο κάτω κάτω η Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι αποικιοκρατική χώρα όπως άλλες και γι' αυτό δε χρωστάει τίποτα να υφίσταται σε τέτοιο βαθμό αυτό το πρόβλημα.
Όσο για τους μουσουλμάνους, επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω για το κάτα πόσο είναι εύκολο να απαρνηθούν την πίστη τους. Όποιος λοιπόν λέει εύκολα μεγάλα λόγια ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για να σώσει την ψυχή του.Όχι μόνο λόγια.
Ευχαριστώ.
Εχουμε υποχρέωση να μην θέλουμε άτομα που έρχονται από το εξωτερικό με μόνο σκοπό τον προσηλυτισμό γιατί ο πρώτος σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους Ορθόδοξους αδελφούς μας να μην πεσουν σε αίρεση. Δεν ειναι σωστό να κοπτονται καποιοι για το καλό των μεταναστών σε βάρος των αδελφών μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης πρεπει να σκεφτουμαι ότι εκτός απο τους μεταναστες ειναι και αυτοί που τους κατευθύνουν και υποστηρίζουν θρησκευτικώς. Γίνεται σήμερα μία συλλογική προσπάθεια να φανεί η Ορθοδοξία σαν μια μικρή φωνή στην Ελλάδα, και ὀχι σαν η επικρατούσα πίστη (όχι αξιωματικά αλλά αριθμητικά) -και φυσικά αμέσως μετά όλες οι κυβερνησεις θα κόπτονται να βοηθήσουν και υποστηρίξουν τους μη Ορθοδόξους για να προχωρήσουν σε πλήρη εξαφάνιση της Ορθόδοξης φωνής από την Ελλάδα. Με λίγα λόγια, αυτό που προσπαθούν να κάνουν σήμερα είναι unity in diversity με βάσεις νεοεποχιτικές. Η Ελληνική πραγματικότητα σήμερα όσο και να θέλει δεν είναι Ρωμηοσύνη αλλά και να ήταν δεν έχει τη δυναμική ενός Ρωμαικού Κράτους να μπορέσει να αποτελέσει κέντρο πνευματικό και να υποστηρίξει τόσον κόσμο. Όπως ήδη παρατηρήθηκε, υπάρχουν λίγοι ιερείς που είναι σε θέση και που έχουν το ενδιαφέρον να κάνουν εσωτερική ιεραποστολή. Μάλιστα, μπορεί κανείς να πει ότι φτάσαμε στο σημείο να κοιτάν πολύ τη δουλειά τους, να μην ασχολούνται καν με τις υπάρχουσες αιρέσεις και να προωθουν τον οικουμενισμό. Με τι προοπτικές θα γίνει εσωτερική ιεραποστολή? Και αυτή η ιεραποστολή χρειάζεται μεγάλο δυναμικό εάν πρόκειται να γίνει σε τόσο τεράστιο αριθμό μεταναστών. Τέλος να υπολογίσουμε ότι ένας μετανάστης (και εγώ μετανάστης στο εξωτερικό είμαι) έχει και τις υποχρεώσεις του. Δεν έιναι δυνατόν να μένει καποιος σε μια χώρα και να λέει ανοικτά ότι μισεί τους Έλληνες, να σπάζει βιτρίνες και να καίει, να μπαίνει λαθραία και να έχει σκοπό μόνο να καταστρέψει. Δεν είναι όλοι έτσι, αλλά πολλοί έχουν τέτοιες βάσεις και ιδεολογίες. Και ως γνωστόν αστυνομία δεν υπάρχει. Δουλειές δεν υπάρχουν ούτε για τους Έλληνες καλά καλά. Τα χρήματα τα τρώνε οι εκάστοτε κυβερνήσεις με την ΕΕ. Όλα αυτά γνωστά. Επομένως με το σκεπτικό να βοηθήσουμε μισό εκατομμύριο θα αφήσουμε λύκους (αυτούς που οδηγούν ή εκμεταλλεύονται θρησκευτικά τους μετανάστες) να μπουν στο μαντρί και να χαθούν τα εννέα εκατομμύρια Ορθοδόξων πολλοί από τους οποίους είναι ήδη μακρυά της Εκκλησίας και έχουμε υποχρέωση να τους φέρουμε πίσω? Να το πω αλλιώς. Ας φέρουμε πρώτα τα εκατομμύρια των Ελλήνων Ορθοδόξων βαπτισμέων κοντά στην Εκκλησία (στον τρόπο ζωής Της), ας βοηθήσουμε πνευματικά τους υπάρχοντες μετανάστες, ας βοηθήσουμε πνευματικά τους ρατσιστές και μη εκτός Εκκλησίας που ζουν στη χώρα μας και μετά κοπτόμαστε να βοηθήσουμε τους άλλους.
«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ,Τ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ παρακμή μιας κοινωνίας συνοδεύεται, σχεδόν πάντοτε, από την προσπάθεια των παρηκμασμένων να μεταθέσουν σε άλλους τις ευθύνες και την ενοχή για την παρακμή. Η προσπάθεια, ψυχολογικά & αντανακλαστικά αυτονόητη, να επιρρίψουμε σε άλλους την ευθύνη, γεννάει και το σύμπτωμα που εύστοχα ονομάστηκε «συνωμοσιολογία»: Κάποιοι σίγουρα συνωμοτούν εναντίον μας, μεθοδεύουν και επιδιώκουν κέρδη .
Εκτός από τους συνωμοσιολόγους, η παρακμή γεννάει κι ένα άλλο, έκτρωμα: Ανθρώπους έτοιμους να πουλήσουν διευκολύνσεις στον οιονδήποτε, ορεγόμενο να εκμεταλλευτεί την παρακμή. Προπαγανδίζουν με ζηλωτικό φανατισμό το μοντέλο της «πολυπολιτισμικής» κοινωνίας, αρνούνται κάθε κριτήριο πολιτισμικής συμβατότητας. H νικημένη κοινωνία, προσπαθεί να μιμηθεί και να πραγματοποιήσει τις γνώσεις, τις συνήθειες, τα ήθη και την ψυχαγωγία των νικητών. Βουλή, κυβέρνηση και δημοσιοϋπαλληλία λειτουργούν ως θεσμοί άσχετοι με τη βούληση και τις ανάγκες της ευρύτερης κοινότητας - κοινωνίας , ανεξέλεγκτοι από το λαϊκό σώμα.
Όπως τονίζουν- οι πιο ειλικρινείς εκσυγχρονιστές ή ίσως οι πιο κυνικοί εναντίον του «εθνοφυλετισμού»(sic) της Ελλαδικής Εκκλησίας και υπέρ της παγκοσμιοποίησης και του Πανισλαμισμού του Fethullah Gulen - επειδή ο ελληνισμός πεθαίνει, κατ΄ αναλογία, προς τα μέσα του 14ου αιώνα, εμείς καταφεύγουμε στην Ορθοδοξία (ή την Ευρώπη, αντίστοιχα), η οποία μπορεί να επιβιώσει ανεξάρτητα από τον ελληνισμό(cf.Επιπολιτισμός)!
Η αναλογία όμως είναι εσφαλμένη για δύο λόγους. Πρώτον, διότι, εκείνη την περίοδο, έσβηναν όντως οι πολιτειακοί μας θεσμοί, πράγμα που, τουλάχιστον ακόμα, δεν έχει συμβεί, και, 2ον , διότι η κατάδυση στην ορθόδοξη πνευματικότητα δεν ήταν & δεν είναι σε αντιπαράθεση με την εθνολογική επιβίωση. Ο χριστιανικός οικουμενισμός ως Μετανεωτερική πτυχή της χριστιανικής θρησκείας -ex officio εκπρόσωπος της μεταφυσικής ελπίδας -υποκλίνεται στην ερμηνεία της αποκάλυψης στην πλευρά της οποίας βρίσκεται και η αυθεντία.
Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνον ο Θεός που κάνει θαύματα• ο διάβολος έχει τα δικά του «θαύματα», και για την ακρίβεια μπορεί, και το κάνει, να μιμείται εικονικά κάθε γνήσιο θαύμα του Θεού(Α’ Ιωάν. 4.1). Κι η προθυμία της πεπτωκυΐας ανθρώπινης φύσης μας να παρανοεί την ψευδαίσθηση για αλήθεια, τη συναισθηματική ανακούφιση για πνευματική εμπειρία, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι νομίζομε.
Έτσι, όταν οι εκσυγχρονιστές του εργαλειακού ορθολογισμού λένε «πολυπολιτισμός», εννοούν μία κοινωνία διασπασμένη σε μικρές αντιμαχόμενες ομάδες με διαφορετικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά, για να ελέγχεται ευκολότερα ή όταν λένε «αντιεθνικισμός», δεν εννοούν έναν κόσμο χωρίς σύνορα όπου οι λαοί θα ζουν ειρηνικά, αλλά εννοούν τη ολιστική διάλυση της συνοχής μιας χώρας και επομένως την καταστροφή της ικανότητας να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε συμμετρικές ή ασύμμετρες επιθέσεις.
Όταν λένε «αντιρατσισμός», δεν εννοούν μια κοινωνία δικαίου, όπου η καταγωγή και το χρώμα δεν θα είναι παράγοντας διακρίσεων/ υποβιβασμού, αλλά εννοούν την επιβολή, και διά της βίας, της ανοχής σε εισαγωγή ξένων πληθυσμών με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους, τη διάσπαση του κοινωνικού ιστού και την κατάργηση ιστορικών πολιτικών/κοινωνικών δικαιωμάτων ( ie. νεωτερικός ατομικισμός). Εννοούν μια κοινωνία εταιρεία [societas - society ] καταναλωτών, όπου η προτεραιότητα της υπαρκτικής ελευθερίας υποχωρεί απέναντι στη δουλεία της χρησιμοθηρίας, αφήνοντας πάντοτε άθικτο τον πυρήνα του συστήματος !
Η ελληνική αλήθεια, η δυνατότητα να διεκδικούμε το χρήσιμο (political correct) χωρίς να είμαστε όμως διατεθειμένοι να πουλήσουμε και την ψυχή μας - ναι, αυτή η αλήθεια του λαού μας καταγγέλλεται εδώ και 500 χρόνια ως η πλάνη του Αριστοτέλη διότι υποστηρίζει πως το να αναζητά κανείς το χρήσιμο και παντού το αναπόφευκτα αναγκαίο, δεν αρμόζει σε ανθρώπους ελεύθερους και μεγαλόψυχους!
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ,Τ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ!Μέρος
Φίλες & φίλοι, μία χώρα ελευθέρων πολιτών δεν δικαιούται να επιλέξει πώς δεχθεί νόμιμους μετανάστες αν θεωρεί ότι αυτό θα της προσπορίσει κάποιο ηθικά σταθμισμένο όφελος; Αν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, γιατί μία κοινωνία να δεχθεί μετανάστες; Για «décor »; Ή για να σπάσει την μονοτονία;
Όσο για την ενσωμάτωση, πολιτική/πολιτιστική/εκκλησιολογική, εκεί δίνεται recital και με το παράδειγμα του «Διγενή». Δηλαδή, μιάς & στην Δημοτική μας παράδοση αναφέρεται ΕΝΑΣ με πατέρα εκχριστιανισμένο Άραβα αυτό συνεπάγεται ότι οι σημερινοί εκατοντάδες χιλιάδες Μουσουλμάνοι που εισήχθησαν δια του δουλεμπορίου θα ασπασθούν τον Χριστό ,όταν αυτομάτως αντικρύσουν(πχ. σιτιζόμενοι) την Ορθοδοξία, ή τουλάχιστον θα ενσωματωθούν ομαλά! Αν αυτό δεν είναι αφέλεια ή εθελοτυφλία , τότε τι άλλον μπορεί να είναι;
Η Έρευνα του Αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών (www.gfk.at/imperia/md/content/gfkaustria/data/los/integrationsstudie.pdf ), τεκμηριώνει ότι η μη κατανόηση των πολιτισμικών & θρησκευτικών προϋποθέσεων οδηγεί σε φαιδρές προσδοκίες και ψευδαισθήσεις : Δείγματος χάριν η παταγώδης αποτυχία ενσωμάτωσης Μουσουλμάνων μεταναστών (κυρίως των 220.000 Τούρκων) στον κοινωνικό ιστό αυτής της χώρας, παρότι ζουν ήδη εκεί πολλές δεκαετίες!!
Ενδεικτικά: Το 72% των Τούρκων μεταναστών θεωρεί ότι η τήρηση των εντολών της θρησκείας τους είναι σημαντικότερη από τη δημοκρατία, ενώ περισσότεροι από το ήμισυ ζητούν από την αυστριακή κυβέρνηση να εφαρμόσει το ισλαμικό δίκαιο(Sharia)! Οι θρησκευτικοί νόμοι και οδηγίες είναι για το 57% των Τούρκων σημαντικότεροι από τους νόμους του κράτους και το 55% αποκλείει εξαρχής την πιθανότητα να παντρευτεί κάποιον που ανήκει σε άλλη εθνότητα, ενώ το 76% των πολιτών τουρκικής καταγωγής βλέπει καθημερινά μόνο Tουρκική τηλεόραση και το 30% την Αυστριακή.
Μπορούμε να φανταστούμε ποια θα ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας, αν στη θέση των Τούρκων, που θεωρούνται μετριοπαθείς μουσουλμάνοι, είχαμε Πακιστανούς, Αφγανούς, Σομαλούς, Νιγηριανούς (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_09/03/2010_393506 );
«Αυτοί που ξέρουν δεν μιλούν κι όσοι μιλούν δεν ξέρουν»;(Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέϊτς (1865-99)
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 24% των μελών της Ιεράς Συνόδου της Αγγλικανικής Εκκλησίας θεωρούν ότι οι μετανάστες έχουν ενσωματωθεί επιτυχώς στην Βρετανική κοινωνία ενώ το 35% των μελών της Ιεράς Συνόδου της Αγγλικανικής Εκκλησίας θεωρούν ότι η μαζική μετανάστευση ανθρώπων από άλλες θρησκείες στην χώρα απαμβλύνει την Χριστιανική φύση της Βρετανίας (The Sunday Telegraph, 6/1/2008). {cf.(http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article7078771.ece)+(http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article6974073.ece)}
Τέλος, Φίλες & φίλοι, κάθε προγραμματιζόμενη διαδικασία πρόσληψης της γνώσης(«ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να μάθει») δεν αναχωρεί μέσα σε μία τυχαιότητα ή χαώδη κατάσταση, οπουδήποτε και οπωσδήποτε, αλλά προϋποθέτει σκόπιμα μέτρα, μεθόδους, πειραματικές διατάξεις και υποθέσεις εργασίας, εμπλεκόμενη έτσι σε πολιτισμικά στερεότυπα και ηθικά διλήμματα . Ας θυμηθούμε ότι η ερευνητική μέθοδος της Θεολογίας, όπως τα φυσικά (hardware) μοντέλα κάθε επιστήμης, κινείται πάνω σε δύο συστήματα: το θεωρητικό, στη μελέτη των πηγών της χριστιανικής Αποκάλυψης, και το εφαρμοσμένο, που αναφέρεται στη μαρτυρία της ζωντανής Παράδοσης. Κι όπως ο επιστήμων /ερευνητής προετοιμάζεται και ασκείται στην ερευνητική του μέθοδο, έτσι και κάθε άνθρωπος που επιθυμεί να γνωρίσει το μυστήριο της Εκκλησίας, χρειάζεται ορισμένες προϋποθέσεις(ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ & ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ). Η έξωθεν Χάρη θέλει και την έσωθεν!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Σκεφτόμουν πως ιθαγένεια ελληνική δικαιούται ο μετανάστης που επιθυμεί αδόλως να είναι Έλληνας. Πνεύμα θυσίας για την Ελλάδα δηλαδή. Υπάρχουν τέτοιοι μετανάστες; Ενδεχομένως υπάρχουν, αν όχι αυτοί ίσως τα παιδιά τους. Πώς θα διαγνώσουμε τη διάθεσή τους; Δύσκολο πράγμα για το νομοθέτη. Το ίδιο δύσκολο θα ήταν η διάγνωση (με βάση νομικά κριτήρια) της ελληνικότητας ημών των Ελλήνων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί να θέλει ο μετανάστης να γίνει έλληνας; Ζήλεψε κάτι από εμάς τους νεοέλληνες, τους επί του παρόντος ορθοδόξους ή τους επί του παρόντος αδιάφορους;
Υπάρχουν ερωτήματα στα οποία δε μπορώ να δώσω απάντηση. Γιατί;
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ σχετίστηκα (όσο μπορώ και θέλω) με τον πλησίον μου μετανάστη. Όταν το κάνω θα έχω ικανές απαντήσεις.
Και κάτι ακόμη. Αν ευγνωμονώ τους έλληνες (την πατρίδα μου δηλαδή) είναι γιατί φύλαξαν Χριστό και μου τον παραδίδουν κάθε μέρα. Ίσως λοιπόν και οι μετανάστες αυτόν τον Χριστό ερωτευτούν στα πρόσωπα ημών των Ελλήνων. Ότι απέμεινε δηλαδή...
Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει ότι οι μπαταρίες ημών των Ελλήνων Χριστιανών θέλουν επειγόντως γέμισμα. Βλέπουμε σίγουρα πέρα από τη μύτη μας; Μήπως οι μετανάστες είναι η δική μας σωτηρία και όχι εμείς η δική τους; Αλήθεια ο Χριστός μιλούσε για νόμιμους και παράνομους ξένους; (τέλος πάντων).
Τείνω να πιστεύω ότι ο μοναδικός λόγος που η πολιτεία μου χρωστάει έλεγχο εισερχομένων στα ανατολικά και βόρεια σύνορα είναι επειδή υπηρετώ κι εγώ καλά την αμαρτία. Κι εγώ κι εσείς... Άλλοι θα το πούν "για πρακτικούς λόγους". Ας έχουμε συναίσθηση τί σημαίνει πρακτικοί λόγοι και τώρα και αύριο!
Τέλος για να μη σας κουράσω άλλο. Υπάρχουν πολλές καλές αρχές... στην "προσέγγιση" μεταναστών. Κάποιες από αυτές ειπώθηκαν. Ας τις βάλουμε σε εφαρμογή σε προσωπικό, οικογενειακό, ενοριακό, μητροπολιτικό, εθνικό επίπεδο. Όπως μπορεί και δύναται ο καθένας.
ΥΓ. Τα πειράματα είναι για τους ανθρώπους. Ας εκθέσουμε το θησαυρό της ορθοδοξίας μας, όπως πρότεινε ο π. Γεώργιος. Είναι ευκαιρία να δούμε τί απέμεινε από αυτόν στις καρδιές μας. Αν υπάρχει κάτι ακόμη, συζητάμε και για τα "σκυλιά".
Ορθόδοξο Ρωμαίϊκο κοινωνικό κεφάλαιο
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ! ΜΕΡΟΣ
Η δυσάρεστη έκπληξη ώθησε τον Putnam σε αλλεπάλληλες προσπάθειες επαλήθευσης της έρευνας του και επιβεβαίωσης των πορισμάτων της. Πάντοτε, ωστόσο, η εικόνα παρέμενε αμετάβλητη. Στις περιοχές όπου η μετανάστευση έχει οδηγήσει στη συμβίωση ποικιλόμορφων πληθυσμών, παρατηρείται συρρίκνωση του «κοινωνικού κεφαλαίου»: Με τον όρο αυτό ορίζεται στις έρευνες του Putnam, η ενσωμάτωση του ατόμου σε πάσης φύσεως συλλογικότητες, από δίκτυα φίλων και ενώσεις γειτόνων μέχρι και πιο σύνθετες μορφές αυτοοργάνωσης.
Οι προηγούμενες έρευνές του (1970-90)είχαν αποδείξει ότι το «κοινωνικό κεφάλαιο» καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ευημερία μίας κοινότητας. Η κοινωνική συνοχή, η ασφάλεια των γειτονιών και η προστασία από την εγκληματικότητα, η ατομική υγεία, η καταπολέμηση της ανεργίας, η ανοχή προς τις μειονότητες και η εντονότερη διεκδίκηση πολιτικών ελευθεριών και η περισσότερο ενεργός ανάμιξη με την πολιτική συσχετίζονται με την ύπαρξη ισχυρού κοινωνικού κεφαλαίου.
Όπως όμως αποδεικνύεται, το κοινωνικό κεφάλαιο είναι εκείνο που υφίσταται τις πλέον δυσμενείς επιπτώσεις της Εθνοπολιτισμικής παγκοσμιοποίησης. Όπως ο γράφει: «στις κοινότητες με τον μεγαλύτερο βαθμό ποικιλομορφίας τα άτομα τείνουν να μην εμπιστεύονται τους γείτονές τους-ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή ή το χρώμα του δέρματός τους-,να μην έχουν επαφή ακόμα και με στενούς φίλους, να αναμένουν τα χειρότερα από την κοινότητα και τους ηγέτες , να προσφέρονται λιγότερο για εθελοντική εργασία, να ψηφίζουν σπανιότερα και να κάθονται δυστυχείς μπροστά στην TV, ν΄ αποδέχονται την «πραγματικότητα» ως μόνη δυνατή κοινωνική ρύθμιση».
Το συμπέρασμα εντυπωσιακό: Η πολυπολιτισμικότητα δεν επεκτείνει τις σχέσεις εμπιστοσύνης και προς άτομα άλλων εθνικών/πολιτισμικών ομάδων αλλά, αντιθέτως γενικεύει τη δυσπιστία και την αδράνεια της απόγνωσης! Όταν τα τείχη γκρεμίστηκαν, τότε όλοι σφαγιάσθηκαν!
Συνελόντι ειπείν, η έρευνα Putnam ανατρέπει τις μέχρι σήμερα κυρίαρχες θεωρίες περί μετανάστευσης και ποικιλομορφίας. Η τελευταία δεν προκαλεί ούτε διακοινοτικές προστριβές, ούτε αλληλοκατανόηση αλλά οδηγεί σε αποξένωση του ατόμου από τον περίγυρό του και σε απάθεια, στην «Οικονομία της Εξουσίας» , σε μια κατασκευασμένη «Κοινωνία Της Αγοράς». Οι Κοινωνίες χωρίς Πολιτιστική Ταυτότητα, μοιαζει να χάνουν την Πολιτική τους βούληση , την πολιτική τους κρίση, δεν προσδιορίζονται από αρχές και αξίες, χάνουν την ικανότητα της Ελευθερίας, και εύκολα χειραγωγούνται μέσα από επιβαλλόμενες συμπεριφορές και νοοτροπίες.Σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία, οι άνθρωποι τείνουν, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, να «μπαίνουν στο καβούκι τους». Ή, με μία πιο αρχαιοπρεπή έκφραση, να ιδιωτεύουν όχι μόνο από πολιτικής αλλά και από κοινωνικής απόψεως.
Ο Μακρυγιάννης γράφει στο βιβλίο του «Οράματα και θάματα» για το « Ορθόδοξο Ρωμαίϊκο κοινωνικό κεφάλαιο»(πατρίδα, έθιμα, Χριστός, κοινωνία):
«Ήβρε την πατρίδα σε πολέμους και ταραχές, όχι όμως γυμνή από αρετή, όχι από φόβο του Θεού, όχι ψευτιές και άλλα τοιαύτα, ότ’ ήταν ο φόβος και η σέβας της θρησκείας. Όπου νύχτωνε ο άνθρωπος εις την ερημιά, την αυγή ξύπναγε και πάγηνε εις την δουλειάν του, χωρίς να τον πειράξει άλλος & να τον διατιμήσει. Αν ήταν αστενής, τον περιποιγιόταν ως τον αυτόν του. Αν ήτανε άρρωστος, τον έβαινε εις το ζώον του και τον πάγαινε εις το σπίτι του ή σ’ αλλονού, όσον να αναλάβει, να πάγει εις την δουλειά του. Αν του χρειαζόταν χρήματα, δανειζόταν, όχι ομόλογον και μάρτυρες, ο Θεός και οι δύο αυτείνοι, και εις την διορίαν του να έβγει αληθινός εις την ώραν του. Αυτά τα έθιμα είχαμεν, αυτόν τον Χριστόν φοβόμαστε και αυτείνη η θρησκεία μας ξαναλευτέρωσε και βήκαμεν εις την κοινωνίαν του Κόσμου, οπού ήμαστε χαμένοι και σβησμένοι από τον κατάλογον όλου του κόσμου τόσες αιώνες»!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ορθόδοξο Ρωμαίϊκο κοινωνικό κεφάλαιο
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσε άραγε να χαράξει κανείς μία νοητή γραμμή που να συνδέει αιτιωδώς την πολυπολιτισμικότητα με την καλπάζουσα δυστυχία και την προϊούσα διολίσθηση σε ολιστικό φασισμό» ; Η έκρηξη της βόμβας με θύματα τρία μέλη μιας ταλαίπωρης οικογένειας Αφγανών προχθές το βράδυ και οι δύο ένοπλες ληστείες χθες το πρωί ήλθαν να μας υπενθυμίσουν αυτό που θέλουμε να ξεχνάμε.
Αν ναι, ποιο θα ήταν το αίτιο και ποιό το αιτιατό; Είναι δηλαδή η πολυπολιτισμικότητα που προξενεί δυστυχία και εξαφάνιση του δημοκρατικού ήθους ή αποτελεί απλώς πάγιο σύμπτωμα ενός ήδη νοσηρού κοινωνικού κλίματος; Ή μήπως πρόκειται τελικά για έναν φαύλο κύκλο;
H σύγχρονη έξαρση της αδιαφορίας για τα κοινά, για την ανακούφιση όσων βρίσκονται σε ανάγκη μέχρι & τη φροντίδα των πόλεων ή ακόμα και για την στοιχειώδη κοινωνική επαφή, λαμβάνει πια διαστάσεις γενικευμένης απάθειας για κάθε πρωτοβουλία κοινωνικού χαρακτήρα, κι έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των πολιτικών επιστημόνων και των κοινωνιολόγων.
Πολλές ερμηνείες κατά καιρούς έχουν προταθεί, μετά το 1960:
Τα τραύματα στην κοινωνική συνείδηση και συνοχή έχουν αποδοθεί στον καταναλωτισμό, τον αχαλίνωτο ανταγωνισμό του ακραίου καπιταλισμού, στην πιεστική έλλειψη χρόνου, στον αστικό τρόπο ζωής, τον «θάνατο του Θεού» κτλ.
Μία έρευνα όμως του καθηγητή του Χάρβαρντ Robert Putnam, δημοσιευθείσα στην επιστημονική επιθεώρηση Scandinavian Political Studies {Diversity and Community in the Twenty-first Century-ISSN 0080–6757, Vol.30 Issue 2, Pages 137 - 174, Published On 15 Jun 2007} συνδέει άμεσα την κοινωνική απάθεια με την πολυπολιτισμικότητα!
Ο R. D. Putnam για 4 χρόνια διεξήγαγε έρευνα για το ποια αποτελέσματα έχει η πολυπολιτισμικότητα στον γηγενή πληθυσμό! Το δείγμα αποτελούταν από 30.000 ανθρώπους σε 41 κοινότητες στις ΗΠΑ.
Ουσιαστικά, ως θερμός υπέρμαχος του πολυπολιτισμικού μοντέλου, επεδίωκε να αποδείξει επιστημονικά τις ευεργετικές κοινωνικές συνέπειες της συνύπαρξης ανθρώπων με εντελώς διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.
Ο Putnam , να σημειώσομε ότι θεωρείται ο guru της Αμερικής σε ζητήματα της κοινωνίας των πολιτών. Έχοντας μελετήσει αντίστοιχα φαινόμενα στην Ιταλία των δεκαετιών του 1970 / 1980, έστρεψε κατόπιν το ενδιαφέρον του στις ΗΠΑ και το 2000 έγινε πολύ γνωστός χάρις στο βιβλίο του «Βowling Alone». Σε αυτό έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συρρίκνωση της κοινωνίας των πολιτών στην Αμερική.
Ευρισκόμενος, ξαφνικά το 2007 στη θέση αγγελιαφόρου κακών, δυσκολεύτηκε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της εργασίας του … αποτελέσματα που προκάλεσαν shock και στον ίδιο ( ) :
Συγκεκριμένα, όσο αυξάνεται η εθνοτική / πολιτισμική ποικιλομορφία σε μία κοινότητα, τόσο λιγότεροι είναι εκείνοι που συμμετέχουν στις εκλογές , σε δραστηριότητες κοινοτικές, φιλανθρωπικές ή εθελοντικές(εκκλησιολογικές?). Ο βαθμός εφαρμογής της πολυπολιτισμικότητας είναι αντιστρόφως ανάλογος της συνοχής του κοινωνικού ιστού! Ο αντίκτυπος του φαινομένου είναι ιδιαίτερα έντονος στις διαπροσωπικές σχέσεις: ο βαθμός εμπιστοσύνης των κατοίκων περιοχών με μεγάλη ποικιλομορφία μειώνεται ως και στο 50%! Οι ΗΠΑ βλέπουν το «κοινωνικό κεφάλαιό» τους -όρο που ο Putnam καθιέρωσε- να μειώνεται.
Χριστός Ανέστη! Επειδή κάποιοι επιμένουν ότι τα κριτήρια όσων δε συμφωνούν με την ελληνοποίηση είναι μη πνευματικά θα ήθελα να κάνω καποιες παρατηρησεις, σαν άνθρωπος που έχω ζήσει σχεδόν όλη μου τη ζωή σαν μετανάστης σε πολλές χώρες, αν και έχω συχνή επαφή με την Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέρος Α'
========
α)Σπάνια ένας μετανάστης πηγαίνει κάπου επειδή αγαπάει άδολα τη νέα περιοχή. Οι καταστάσεις τον οδηγούν εκεί (π.χ. οικογένεια, δουλειά, πόλεμος). Η ελληνοποίηση πρέπει να είναι αποτέλεσμα ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ότι αυτός αγαπάει την Ελλάδα κάτι το οποίο μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει. Γιαυτό παντού ανά τον κόσμο κάθε μετανάστης περνάει από μία μακραίωνη πορεία ώστε να οδηγηθεί φυσιολογικά στην ένταξή του στη νέα χώρα που είναι καλό και γιαυτόν και για τους κατοίκους της χώρας - και όχι επειδή ο Γιωργάκης που τον εβαλαν καποιοι θέλει να εξαφανίσει την λίγη Ορθόδοξη φωνή της Ελλάδας και να αρχίσει έναν νέο πρωτοφανή διωγμό κανοντας την βρωμοδουλεια καποιων
ξενων.
β) Ενας Ορθόδοξος δεν πρεπει να βάζει ουτε την Ελλάδα πάνω από την πίστη του γιαυτό και μόνο πολεμάει όταν υπάρχει άμυνα από εχθρούς αλλά αγαπάει τον εχθρό του και τον μετανάστη και όλους αλλά ταυτοχρονα αμύνεται με έξυπνο τρόπο για τον τοπο του όταν χρειάζεται, με διάκριση. Ετσι λοιπον δεν μπορουμε να πουμε οτι αγαπαω τον εχθρο μου και δεν θα παω να πολεμησω οταν κινδυνευουν οι ελληνικες οικογενειες. Με το ιδιο σκεπτικο δεν μπορουμε να χρησιμοποιησουμε την δικαιολογια της ιεραποστολης ωστε να ισοπεδωσουμε τα παντα οπως π.χ. νομιμη μεταναστευση, συνορα κλπ.
γ) Το θέμα των συνόρων που φερνουν πολλοι σαν δικαιολογια, έχει ως εξής. Οπωσδήποτε ο Θεός δεν ζήτησε να κάνουμε πολιτισμό. Γιαυτό βλέπουμε τους αρχαίους Εβραίους να μην έχουν πολιτισμό και να πηγαίνουν από δω και από
κει. Το ίδιο και οι πρώτοι Χριστιανοί. Λοιπόν, εφόσον όμως θελήσαμε να έχουμε πολιτισμούς και κράτη και συνορα, άρα και στρατό, κατά οικονομία ζούμε με αυτό τον τρόπο και το ανεχεται ο Θεος. Δεν είναι δυνατόν στη σημερινή πραγματικότητα να αφήσουμε τα συνορά μας ανοιχτά με την
δικαιολογία ότι κάνουμε ιεραποστολή και οτι θελουμε και να γυρισουμε στην πρωτη χριστιανικη εποχη κλπ. Ούτε είναι σωστό ότι κάποιοι λένε ωραία να γίνουμε μάρτυρες. Ακόμα και η Παναγία όταν προειδοποίησε τους Μοναχούς της Μονής Ζωγράφου πριν πανε να τους καψουν οι παπικοι ειπε να μεινουν ΜΟΝΟ
ΟΣΟΙ μπορουν να αντεξουν το μαρτυριο. Μονο 26 εμειναν, οι υπολοιποι εφυγαν να κρυφτουν στα βουνα. Εμείς όμως είμαστε τοσο καλοί Χριστιανοί που ΖΗΤΑΜΕ να σφαχτεί ο λαός μέσω ελληνοποίησης μωαμεθανών, πολλοι απο τους
οποίους είναι φανατικοί και θρησκευτικά κατευθυνόμενοι από ξένα κέντρα. Δηλαδή επειδή ΕΜΕΙΣ μπορούμε (ας πουμε) να μαρτυρήσουμε το ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ και στους άλλους.
Μέρος Β'
ΑπάντησηΔιαγραφή========
δ) Στις Ελληνικές τοπικές ενορίες έχω δει πολύ συχνά ο κόσμος έρχεται σε άμεση επαφή με διάφορους μετανάστες και μιλάνε μαζί. Η σημερινή πραγματικότητα ομως όπου δεν υπάρχει αστυνομία και κάποιοι μετανάστες το
εκμεταλλεύονται και σφάζουν για πέντε ευρώ (η τελευταία σφαγή έγινε προχθές στη Θεσ/νίκη μου έλεγε η μάνα μου παλι) σημαίνει ότι η πολυκατοικία είναι μερος που κανεις κλειδαμπαρώνεται για τον 'φόβο των Ιουδαίων'. Δεν μισούμε τους ανθρώπους, αλλά το να υπάρχει φόβος λόγω διωγμού (διότι περί διωγμού πρόκειται) είναι επόμενο. Μόνο στην τοπική ενορία μπορεί να γίνει επικοινωνία σοβαρή. Και εκεί γίνεται συχνα ηδη, οπως και οικονομικη βοηθεια, το κατά δυναμιν.
ε) Το θέμα ομως δεν είναι τελικά στους μετανάστες, ουτε στους Ελληνες εκτος Εκκλησίας, οπου και οι δυο ομαδες θελουν κατηχηση, αλλά στο ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΧΗΣΕΙ. Χαίρομαι να βλέπω ότι ο π. Γεώργιος και 4-5 άλλοι, εστω 100 είναι έτοιμοι. Σαν μετανάστης εγω εκτος Ελλαδος δεν μπορω να σας βοηθησω απο κοντα αλλα απο μακρυα με τις προσευχες μου και ο,τι μπορω να κανω απο δω. Γιατι και οι μεταναστες φερνουν τη πιστη τους και οσο μπορουν κανουν και αυτοι ιεραποστολη (το ίδιο ισχύει για τους Έλληνες
μουσουλμάνους και άλλους αιρετικούς μετανάστες). Ειναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή εσωτερικό πόλεμο οχι μονο πολιτιστικό αλλα ΚΑΙ θρησκευτικό και μάλιστα ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ. Γνωστοτατοι Ιερείς και αρχιερείς που ολοενα αυξανουν σε αριθμο ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ με μένος είτε
με τον εφησυχασμό τους είτε με τον ενστερνισμό του Οικουμενισμού, της
παναιρέσεως του σατανά. Προσφατα μεχρι που ΕΚΑΨΑΝ και αντιγραφα της ομολογιας πιστεως κατα του οικουμενισμου. Ελεγε ο π. Ζήσης πρόσφατα ότι οι περισσότερες ομιλίες την Κυριακή ειναι ευσεβιστικες φραγκικου τυπου - και ετσι ειναι βεβαια. Και οσο για τα δογματα? Πόσοι ιερείς πιστεύουν π.χ. ότι
οι παπικοί είναι ΜΟΝΟ σχισματικοί, για να μην παρουμε αυτους που εχουν πεσει στην Αιρεση της Ομοιοπαθητικης, στην Αιρεση του Νεοβααρλαμισμου, στην Αιρεση του Νεο-Οριγενισμου, της Νεωτερικοτητας κλπ... Πόσοι ξένοι παπικοι προσπαθουν να βαπτιστουν και ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ λεγοντας οτι ΜΟΝΟ
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να λαβουν χρισμα... Βλεπετε ΤΑ ΕΖΗΣΑ ΑΥΤΑ ΕΓΩ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ. Λοιπόν, σε μια νέα πραγματικότητα με συνεχή εκκλησιαστικο πόλεμο, δεν ειναι πιο σωστό να βρει κανεις τα ποδια του να μαθει να περπαταει πριν παει να πετάξει? Αφού παραδεχομαστε γενικώς ότι οι Έλληνες έχουμε σε μεγάλο βαθμό πνευματικά χάλια, ΠΩΣ θα γίνει αυτή η ευλογημένη ιεραποστολή ΟΤΑΝ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΑΥΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΟΡΙΩΝ της? Οταν οι νεοι πιστευουν οτι καθε πνευματικοτητα ειναι επιτρεπτή (δηλαδη συγκρητισμός), οταν οι παλαιοτεροι λεμε οτι εχουν ευσεβισμο και ειναι επιφανειακοι
χριστιανοι και ετσι δεν μεταδιδουν στους καημενους τους νεους (αν και αυτοι εχουν ευθυνη, γιατί όταν παίζουν ουαου όλη τη μέρα μπορεί να βρουν μια ώρα να ψάξουν)...λοιπον ΟΛΟΙ αυτοι δεν χρειαζονται κατήχηση? Αυτό δεν ειναι ιεραποστολή? Δηλαδη οταν ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΤΥΧΕΙ στα εσωτερικά μας θα παμε ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ να κανουμε το δασκαλο σε φουκαράδες από εξω? Να μεταδώσουμε τα πνευματικά ευσεβιστικά μας μικρόβια? Γιατί ιεραποστολή χωρίς συλλογικό υπόβαθρο με ευλογίες δυναμικού αρχιερεώς δεν μπορεί να γίνει. Μου έλεγε ένας ιερέας ότι πολλοί αφρικανοι ορθόδοξοι που ερχονται Ελλαδα και βλεπουν πώς ζουμε χανουν σχεδόν την πίστη τους. Λοιπόν έτσι θα πάμε για ιεραποστολή? Έτσι θα γίνουμε ... 'μπροστάρηδες'?
Μέρος Δ'
ΑπάντησηΔιαγραφή========
ζ) Το επιχείρημα για επιστροφή στην πρώτη χριστιανική κοινωνία δεν ευσταθεί. Οι Πατέρες του Αγ. Όρους ξεκάθαρα αναφέρονται (όπως και οι προφητείες) ότι δεν ειναι πια οι πατέρες όπως ήταν κάποτε. Δεν φτάνουμε τη
στάθμη τους ακόμα και σχετικά μερικούς αιώνες πριν ούτε στο νυχάκι. Αντίθετα, λένε οι πατέρες ότι θα γίνουν οι ιερείς σαν λαικοί και οι λαικοί σαν δαιμονισμένοι. Αυτό το βλέπουμε ήδη να γίνεται στις μέρες μας, ενώ μια ακόμα προφητεία του πατρο Κοσμά βγήκε, δηλ. ότι θα ψυχρανθούν οι σχέσεις
μεταξύ λαικών και κληρικών στην Ελλάδα. Μια άλλη προφητεία έλεγε ότι θαρθει εποχή που θα μπαινουν οι ιερεις στα σπιτια να θυμιατισουν και μετα οι νοικοκυραιοι θα λιβανιζουν οι ιδιοι (εννοωντας για τον ιερεα που μπηκε). Φυσικά ο,τι ελλείψεις εχουμε βοηθάει ο Θεός, αλλά πρέπει να έχουμε και μια συναίσθηση του που βρισκόμαστε για να συνειδητοποιήσουμε κάποια πράγματα.
η) Αλλά αυτό που θέλω να τα τονίσω είναι ότι το θέμα όχι μόνο δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς μια θέση συγκεκριμένη για το τι πρέπει να γίνει, αλλά αντιθέτως το σκεπτικό ότι η προσπάθεια πολλών Ελλήνων να αποφύγουν
την ελληνοποίηση μεταναστών είναι "προφάσεις εν αμαρτίαις" ή στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει πνευματικές προυποθέσεις δεν ευσταθεί απαραίτητα. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να αποφευχθεί η ελληνοποίηση λόγω
ρατσισμού ή εθνικισμού. Αλλά υπάρχουν και Κομμουνιστές π.χ. που φωνάζουν υπέρ των μεταναστών για καθαρά πολιτικά ιδεολογικούς σκοπούς και όχι επειδή πραγματικά ενδιαφέρονται για τους μετανάστες σαν πρόσωπα.
Μέρος Γ'
ΑπάντησηΔιαγραφή========
ζ) Αν φυσικα δεν εχουμε αλλη επιλογη και η φωνη μας δεν αντικρουσει αυτη την παρανομη ελληνοποιηση (που δεν εχει απαραιτητα σχεση με μισος ή αποφυγή των μεταναστών όπως είπα) τότε φυσικά κάνουμε το σταυρό μας και
προσπαθούμε να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη, ειτε ειναι ντόπιος είτε ξένος. Όλοι ξένοι είμαστε σε αυτό τον κόσμο. Ο Θεός να βάλει το χέρι Του γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα.
στ) Έχουμε πνευματικώς ευθύνη να βοηθήσουμε όλους αλλά πρώτα τους αδελφούς μας ΗΔΗ βαπτισμένους στην Ελλάδα (και αλλού) που κινδυνεύουν πνευματικά. Όχι μόνο δεν γίνεται συλλογική προσπάθεια να βοηθηθούν αυτοί αλλά π.χ. ο ΡΚ σταθμός της Εκκλησίας σταμάτησε και τα αντιαιρετικά του προγράμματα ενώ σε τηλεφώνημα επίσημος ταγός παραδέχθηκε ότι ο σταθμός δεν εκφράζει πια
την Εκκλησία! Δηλαδή ποιόν εκφράζει τότε? Τους μασώνους και οικουμενιστάς? Δηλαδή να κάνουμε μεγάλο κοινωνικό έργο όπως κάποιοι επίσκοποι στο εξωτερικό οι οποίοι όμως δέχονται μια πνευματική διαφορετικότητα σε
ουσιαστικό επίπεδο και έτσι κάνουν το ίδιο έργο που κάνουν και οι πρόσκοποι, μασώνοι, εταιρείες κλπ δηλαδή φιλανθρωπικό κοινωνικό έργο για λόγους προπαγάνδας? Να μην αναφερθώ στην συνεργασία μας με αιρέσεις τάχα στο όνομα της φιλανθρωπίας, ενισχύοντας έτσι τα θεμέλια του οικουμενισμου (π.χ. ACT κλπ) ...
Μέρος Ε'
ΑπάντησηΔιαγραφή========
Τελειώνω το σκεπτικό μου με μία πρόταση. Ας ξεκινήσουμε όλοι όσο μπορούμε να μαθαίνουμε και να υποστηρίζουμε την πίστη μας εναντίων των ΕΣΩ αιρέσεω πρώτα (π.χ. οικουμενισμός), να διδάσκουμε ή να λέμε τον ιερέα της ενορίας μας τι εστί οικουμενισμός κλπ να μαθαίνει και αυτός και μετά να λεέι στον
κόσμο, να γίνονται πολλές κατηχήσεις στις ενορίες. Και παράλληλα να εργαζόμαστε για όλους όσους ενδιαφέρονται ξένους και μη. Παρατηρήθηκε πολύ σωστά ότι δεν είναι δυνατόν να κάνουμε συσσίτιο και να λέμε στον άλλο για τον Χριστό σώνει και καλά επειδή του δώσαμε μια φέτα να φάει. Όχι μόνο
φτηνό αυτό αλλά και αντιχριστιανικό, μια και ο Θεός χτυπάει στην πόρτα της καρδιάς μας και περιμένει, δεν την σπάζει. (Άλλωστε αυτό κάνουν οι δυτικοί αιρετικοί και τους εχουν σιχαθει ολοι). Αλλά από την άλλη αυτό ακριβώς δείχνει ότι δεν πρόκειται ακόμα και μία ΣΩΣΤΗ ιεραποστολή να αποδώσει πριν
περάσουν πολλά χρόνια διότι ο κόσμος θέλει ζύμωση και να ζήσει πρωτα στο φωτεινό παράδειγμα (ποσοι ομως ειναι αυτοί? ειναι σε επιπεδα αποστόλων?). Σε αυτό το διάστημα, είναι πιο πιθανόν να χαθούν πρώτα αμέτρητες νέες ψυχές στις νέες αιρέσεις (και ο Ισλαμισμός είναι χριστιανικής προέλευσης
αίρεση) εκτός και αν φροντίσουμε για αυτούς που θα πρέπει να αποτελέσουν τους μελλοντικούς ιεραποστολους, δηλαδή τους ήδη εντός της Εκκλησίας. Και φυσικά η ιεραποστολή δεν είναι δυνατόν να γίνει χωρίς ιερείς και επισκόπους. Ας αλλάξουν όλοι αυτοί και εμείς θα τους ακολουθήσουμε ούτως ή άλλως. Διότι από μόνοι μας αυτό δεν φτάνει. Δεν βλέπω όμως τον λόγο να βιαστούμε να καταδικάσουμε όσους είναι αντίθετοι με
την ελληνοποίηση (μεταξύ αυτών και πολλοι αρχιερείς και μοναχοί περιωπής). Το να είναι κάποιοι απλοί μετανάστες πειράζει? Δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε έτσι? Είναι ανάγκη να ελληνοποιηθούν πρώτα με το να γίνουν έρμαιο πολιτικών συμφερόντων και να υποστουν ισως και διωγμο απο ακραιους
για να αρχίσει η ιεραποστολή? Αυτο μαλλον θα εμποδισει την ιεραποστολη. Που είναι τα έργα της εσωτερικής μας ιεραποστολής μέχρι σήμερα? Κλπ. Κλπ Κλπ. Ας αρχίσουμε λοιπόν προσευχή και εσωτερική προσπάθεια να φωτίσει ο Θεός και ας μην βιαζόμαστε για το τι πρέπει να κάνουμε. Δεν είναι σωστό να
παίρνουμε τα λόγια των Πατέρων από άλλες εποχές ξεκάρφωτα και να λέμε ότι αφού δεν γλυτώνουμε την ελληνοποίηση ούτως ή άλλως ή επειδη δεν πρέπει να την κυνηγήσουμε κλπ άρα ας αρχίσουμε ιεραποστολή (πώς? με λόγια του αέρα?) για να επιστρεψουμε σε πρωτοχριστιανικη κατασταση (πώς? έτσι απλα?). Συμφωνώ με τον π. Ι. Βλάχο ότι η προσπάθεια πολλών να αρνηθούν την
ελληνοποίηση δείχνει ανασφάλεια πολιτισμικής ανταποκρίσεως. Ναι, βεβαίως. Αλλά αυτός ο λόγος δεν συνεπάγεται ότι η ελληνοποίηση είναι απαραίτητα και πνευματικώς σωστή λύση. Εάν ήταν, θα κοπτώταν η Νέα Εποχή τόσο για να γίνει?
Ανέστη ο Κύριος, όντως!
ΑπάντησηΔιαγραφή