Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

το αληθεύειν εν αγάπη




Η Αλήθεια είναι ο Ίδιος ο Χριστός. Το Πνεύμα οδηγεί την Εκκλησία του Χριστού εις πάσαν την αλήθειαν ώστε όποιος αληθεύει, αληθεύει εν Χριστώ.

Αλήθεια δεν είναι απλώς το μη ψεύδος ή το μη λάθος. Αλήθεια είναι η οντολογική ένωση με τον όντως αληθινό Θεό. Γι΄αυτό και η αλήθεια στα εκκλησιαστικά πράγματα δεν είναι αποκεκομμένη της Αγάπης, που είναι, πάλι, ο Χριστός. Δεν μπορεί κανείς να αληθεύει παρά μόνο εν αγάπη. Εάν αληθεύει, αλλ'όχι εν αγάπη, τότε η 'αλήθειά' του παύει να απορρέει από την ένωσή του με το Χριστό και είναι δικαίωμα, αλλά όχι αλήθεια.

Τα δικαιώματά τους τα κράτη τα στηρίζουν με διάφορες μεθόδους. Με ευθεία αντιπαράθεση, διά της διπλωματικής οδού, δημιουργώντας συμμαχίες, με οικονομικά ή άλλα αντίμετρα. Έτσι προστατεύουν την 'αλήθειά' τους.

Στα εκκλησιαστικά πράγματα όποιος αληθεύει λειτουργεί εν τω αληθεύοντι εν αυτώ Πνεύματι. Και το αληθεύον Πνεύμα λειτουργεί εν Χριστώ. Και ο Χριστός είναι ο Αγάπης. Αλλ' η αγάπη ου ζηλοί, ου παροξύνεται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής. Όπως ο Κύριος. Στην εν κόσμω βιοτή Του δεν παροξύνθη, δεν ασχημόνησε, δεν ζήτησε τα Εαυτού. Δεν ζήτησε τα δίκαιά Του. Στάθηκε σε κριτήριο και δεν έφερε συμμάρτυρες τα τάγματα των αγγέλων. Αφόπλισε τη χείρα των Αποστόλων από τη μάχαιρα. Δεν έστησε μερίδα υποστηρικτών Του μέσα στο Σαχεντρίν. Δεν κάλεσε τον Πατέρα σε ανατροπή της σκευωρίας, της συκοφαντίας και της καταδίκης.

Υπέμεινε. Κατεδικάσθη. Εξήλθε του κόσμου και εισήλθε στον Άδη. Πήρε μαζί τα δίκαιά Του στον Άδη. Και ανέμενε στον Άδη έως την τρίτη ημέρα. Όταν δε εξήλθε του Άδου νικηφόρος, ούτε τότε ζήτησε την παγκόσμια δικαίωσή Του. Ώστε να έρχεται ο κόσμος προς Αυτόν, που είναι η Αλήθεια, και να μην δυναστεύσει η αλήθεια τον κόσμο. Επειδή η δυναστεία δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Επειδή η δυναστεία δεν είναι αγάπη. Και ο Θεός αγάπησε τον κόσμο. 

Άλλος δυναστεύει τον κόσμο. Και η δυναστεία του θα φτάσει να γίνει καταδυνάστευση. Ώστε αν είχε ένα δίκαιο - την κατά καιρούς στροφή του αθρώπου προς αυτόν - η καταδυνάστευση τον κάνει να χάνει το δίκαιό του, επειδή ποιος μπορεί να απολαύσει εν δεσμοίς;

Ώστε η πορεία του αληθεύοντος εκκλησιαστικού να είναι: αληθεύω. προσβάλλεται η αλήθειά μου, τα δίκαιά μου; =>υπομένω εν αγάπη, δεν παροργίζομαι, αναζητώ τα δίκαιά μου εν αγάπη, αναμένω την τρίτη ημέρα.

Δεν αληθεύω; = έχω απωλέσει την αγάπη => επιζητώ την επιστροφή στην αγάπη=> επιστρέφω στην αλήθεια=>λειτουργώ εν αληθεία και αγάπη.